Medische zaken voor je hond: een overzicht

Medische zaken voor je hond: een overzicht

Ontworming bij een hond

Zowel voor de gezondheid van uw dier als voor uw eigen gezondheid is het belangrijk regelmatig te ontwormen. De meest voorkomende wormen bij honden en katten zijn spoelwormen en lintwormen. Deze wormen zijn met name gevaarlijk voor pups en kittens. Ze kunnen via de moedermelk besmet worden en pups zelfs al via de placenta, daarom moet al vroeg begonnen worden met ontwormen.

Wormen zijn veelvoorkomend en uw hond kan er op verschillende plekken gemakkelijk mee besmet raken: van bossen en parken tot uw eigen tuin. Ook via vlooien of door het eten van rauw vlees kan uw hond wormen krijgen.

Mensen kunnen ook besmet worden met spoelwormen via hun huisdier en hier ziek van worden. Naast het ontwormen is tevens hygiëne bij de omgang met huisdieren van belang, met name voor kinderen.
Typische klachten bij de hond zijn diarree, een opgezwollen buik en gewichtsverlies. Maar lang niet alle worminfecties geven zichtbare verschijnselen. Alle reden dus om uw hond regelmatig te ontwormen. Pups kan u best ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken, daarna maandelijks tot ze een half jaar zijn. Een volwassen dier kan u best vier maal per jaar ontwormen (elk seizoen).

In onze praktijk zijn er verschillende ontwormingsmiddelen voorradig. Wij adviseren u graag over het meest geschikte middel en de juiste dosering voor uw hond.

Wanneer uw hond meegaat op vakantie naar Zuid- of Oost-Europa, is preventief ontwormen voor de hartworm essentieel. Ook hierover meer info bij uw dierenarts.

Vaccinaties

Wat is een vaccinatie?

Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van bescherming (via antistoffen en afweercellen) tegen bepaalde ziekteverwekkers. Bij een vaccinatie wordt een kleine hoeveelheid vaccin, dat de ziekteverwekkers bevat, onder de huid ingespoten. Deze ziekteverwekkers (virus, bacterie) zijn zo behandeld dat ze de hond niet ziek maken, maar zorgen ervoor dat de hond afweerstoffen aanmaakt tegen de ziekte. Komt uw hond na de vaccinatie in contact met deze ziektekiemen dan zal hij/zij tegen deze aandoening beschermd zijn en wordt hij niet of veel minder ziek.

De vaccinatie van zowel pups als volwassen honden is essentieel voor hun gezondheid. Pasgeboren pups krijgen tijdelijke bescherming via moedermelk, maar na het spenen worden ze weer vatbaar voor ziekten. Een basisvaccinatie voor pups bestaat meestal uit drie doses, aangepast aan leeftijd en leefomgeving. De eerste vaccinatie gebeurt vaak bij de fokker. Voor volwassen honden is een jaarlijkse hervaccinatie nodig om de afnemende bescherming te compenseren en om de algemene gezondheid te controleren.

Buitenland

Bij een bezoek aan het buitenland moet u steeds kunnen aantonen dat uw hond tegen hondsdolheid (rabiës) werd gevaccineerd. Voor de meeste landen is het voldoende dat u kunt laten zien, aan de hand van het Europees paspoort, dat deze vaccinatie is gebeurd (bij een eerste rabiësvaccinatie: 21 dagen voor vertrek; bij hervaccinatie: met onmiddellijke ingang). Sommige landen stellen nog bijkomende voorwaarden. Informeer u vooraf duidelijk wat de invoervereisten zijn van uw vakantiebestemming, zodat u ter plaatse niet voor verrassingen komt te staan. Voor meer info over de invoervereisten per land kan u terecht op de website van de overheid (http://www.health.belgium.be/eportal/AnimalsandPlants/travellingwithyourpets/Animauxdomestiques/index.htm). Zie ook hoofdstuk ‘Op reis’.

Overzicht van de voornaamste hondenziekten (waarvoor een vaccinatie bestaat)

Hondenziekte – ziekte van Carré

Een virus waar vooral jonge honden gevoelig voor zijn. De voornaamste symptomen zijn: neusvloei, oogvloei, koorts, hoesten, zenuwsymptomen, soms ook braken en diarree. Deze ziekte is vaak dodelijk.

Parvovirose – kattenziekte

Een erg besmettelijke en in vele gevallen dodelijke ziekte, die vooral gevreesd is bij pups. Parvovirose geeft aanleiding tot hevig braken, bloederige diarree en uitdroging.

Leptospirose – rattenziekte

Leptospirose is een bacteriële aandoening die kan overgaan op de mens. De besmettingsbron is urine van een besmette bruine rat, die voorkomt in beekjes en grachten of langs een rivier (Nete). Hoofdzakelijk worden de nieren en lever aangetast en de ziekte gaat gepaard met koorts en algemeen ziek zijn.

Besmettelijke hepatitis

Ernstige leveraandoening, die wordt gekenmerkt door zeer hoge koorts, bleek tandvlees, braken, buikpijn en in vele gevallen geelzucht. Kan een hond op elke leeftijd treffen.

Kennelhoest – infectieuze tracheobronchitis

Ademhalingsziekte met aantasting van de luchtpijp en bronchen. Veroorzaakt een typische droge hoest. Deze vaccinatie is vaak vereist bij plaatsing in een pension of kennel en is tevens aan te raden indien u met uw hond naar een hondenschool gaat.

Hondsdolheid – rabiës

Dit is een erg gevreesde ziekte die bijna steeds een dodelijke afloop kent. Ook voor de mens is hondsdolheid dodelijk. Rabiës veroorzaakt een aantasting van de hersenen met gedragswijzigingen als gevolg (agressie). Ten Zuiden van Samber en Maas, op campings, vakantieparken en in het buitenland is de vaccinatie tegen rabiës verplicht.

 

Keer terug