Op reis

Voor de vakantieperiode moet u even stilstaan bij wat er in die periode gaat gebeuren met uw huisdier. Er bestaan een aantal mogelijkheden en hier volgen enkele tips die u kunnen helpen om volop te genieten van uw vakantie.

Uw huisdier gaat mee op vakantie

Als u uw huisdier mee op vakantie neemt, zijn er enkele zaken waaraan u vooraf moet denken voor een aangenaam en gezond verblijf. Elk land heeft zijn eigen voorwaarden en eisen om een huisdier op zijn grondgebied toe te laten.. Denk eraan dat u niet alleen rekening moet houden met de regels van de eindbestemming, maar ook met de regels van alle landen waar doorheen gereisd wordt.

Algemeen kan men stellen dat in Europese landen de volgende regels gelden:

  • Identificatie door middel van een microchip
  • Europees paspoort
  • Vaccinatie tegen rabiës of hondsdolheid. Bij een eerste rabiësvaccinatie dient dit voor de meeste landen minimum 21 dagen voor vertrek te gebeuren.

Sommige landen (o.a. Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland, Zweden, Cyprus en Malta) eisen bijkomende behandelingen tegen echinococcose en teken. Het tijdstip van behandeling varieert naargelang het land.

Denk eraan dat het in sommige landen verplicht is om honden op publieke plaatsen aan de leiband te houden of zelfs een muilband om te doen.

Voor de volledige info per land neemt u best contact op met uw dierenarts.

Ook in België geldt een verplichte vaccinatie tegen hondsdolheid op campings, vakantieparken en ten zuiden van Samber en Maas.

Belangrijk om weten is dat er in het buitenland ziekten voorkomen die zeer ernstige gevolgen kunnen hebben voor uw huisdier. Preventie tegen vlooien, teken, wormen, zandvliegen en muggen is zeer belangrijk wanneer u naar Zuid- of Oost-Europa reist. Wij adviseren u graag over de verschillende preventiemiddelen.

Teken kunnen drager zijn van zeer ernstige ziekten, zoals Babesiose en Ehrlichiose. Door een tekenbeet kan uw hond besmet worden. Deze ziekten kunnen dodelijk zijn. Daarom is het belangrijk een goed preventiemiddel te gebruiken en uw hond dagelijks te controleren op teken.

O.a. in Frankrijk en in het Middellandse Zeegebied bestaat het gevaar van Leishmaniose. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet en wordt overgedragen door zandvliegen. De eerste symptomen ontstaan ten vroegste een maand na het oplopen van de infectie of zelfs pas jaren later. Met de huidige medicatie is de parasiet niet uit het lichaam te verwijderen. De dieren blijven dus levenslang besmet. Preventie is dus uiterst belangrijk!

Hartwormziekte wordt veroorzaakt door een worm die wordt overgedragen door muggen. Na de beet komen de wormen in de slagader van de longen, waar ze volwassen worden en zich vermenigvuldigen. Uiteindelijk kunnen de wormen in het hart terechtkomen. Volwassen wormen kunnen erg gevaarlijk zijn voor uw hond. Preventie is wederom erg belangrijk en een gewone wormenkuur tegen lint- en spoelwormen werkt niet.

De reis

Het is belangrijk dat u de reis voor uw huisdier zo aangenaam mogelijk maakt.

Wen uw huisdier vooraf aan het autorijden. Moest hierbij blijken dat hij of zij last heeft van wagenziekte, dan kunnen we u medicatie verschaffen om dit euvel te voorkomen.

Las voldoende rustpauzes in tijdens de trip naar uw vakantiebestemming. Lang stilzitten is voor uw huisdier niet aangenaam. Geef uw huisdier de tijd om tijdens een stoppauze zijn behoefte te doen en even ‘zijn pootjes’ te strekken.

Neem drinkwater en een bak mee, want niet op iedere parkeerplaats is vers water verkrijgbaar.

  • Uw hond gaat op pension

Ook in een pension kan uw hond een leuke vakantie hebben. Geen lange autoritten en lekker spelen met andere soortgenootjes. Toch vergt een pensionbezoek enkele voorbereidingen van uw kant. De meeste pensions vragen dat uw dier tegen allerlei aandoeningen beschermd wordt. Informeer vooraf bij de pensionuitbater welke de toelatingsvoorwaarden zijn. Vergeet tevens niet om ruim vooraf een plaatsje te bespreken voor het verblijf van uw huisdier, want in de zomerperiode zijn deze plaatsen vaak volledig bezet.

Meest voorkomende toelatingsvoorwaarden:

Bij goede hondenpensions kan u alleen terecht als de jaarlijkse inenting van uw hond nog geldig is. Bovendien is het vaak ook verplicht om uw hond tegen kennelhoest te laten vaccineren.

Uw dier moet vooraf goed ontwormd zijn. Het is aan te raden om uw huisdier na zijn verblijf nogmaals te ontwormen.

Bescherming tegen vlooien en teken.

  • Uw huisdier gaat logeren bij familie/vrienden of wordt thuis verzorgd

Ook als uw huisdier thuis blijft, is een goede teken- en vlooienpreventie belangrijk. In België komen steeds vaker teken voor en zij kunnen overbrenger zijn van de gevreesde Ziekte van Lyme, die ook voor mensen gevaarlijk is. Teken komen vooral voor in bossen, duinen en struikachtige gebieden. Tijdens wandelingen is het gevaar groot dat één of meerdere teken op uw hond vallen. Verder is het uiteraard belangrijk dat de oppassers van uw hond weten hoeveel hij juist mag eten, welke medicatie hij neemt en wat te doen in geval van problemen.

<naar hoofdpagina honden>