Oudere hond

U en uw hond hebben in de loop der jaren een hechte band opgebouwd. Uw hond maakt deel uit van het gezin. Het zal u dan wel verbazen om te horen dat wanneer uw hond zeven jaar is (voor kleine en middelgrote rassen) of vijf jaar (voor grote rassen), hij in feite al in de seniorenfase van zijn leven zit.

Tijdens de laatste jaren van het leven van uw hond veranderen zijn behoeften. Belangrijk om te onthouden is dat ouderdom geen ziekte is en niet met een slechte gezondheid hoeft gepaard te gaan. Oude honden zijn gewoon anders dan pups. Graag geven we u enkele tips, zodat uw hond ook op gevorderde leeftijd zoveel mogelijk van het leven kan genieten.

Een comfortabele leefomgeving

Sommige oudere honden slapen meer dan voordien. Als je bedenkt dat oudere honden vaak stijve gewrichten hebben, is het logisch dat een lekker zachte slaapplaats de beste keuze is voor uw hond als hij ouder wordt. Tevens moet u even stil staan bij de plaats waar uw hond slaapt. Als hij altijd boven heeft geslapen, is het raadzaam te proberen hem beneden te laten slapen. Voor oudere gewrichten is het vaak beter als een hond ’s avonds niet helemaal de trap op hoeft. Bovendien wordt de rug van uw hond extra belast als hij de trap op en af moet.

Op oudere leeftijd kunnen honden ook slechter gaan zien. Help daarom uw hond door de leefomgeving zoveel mogelijk onveranderd te laten. Als uw hond problemen heeft met zien, is het verstandig niet al te veel met meubilair te schuiven.

Een goed gebit

Gebitsproblemen zijn verreweg de meest voorkomende aandoeningen bij oudere honden. Het is belangrijk om thuis preventief te werk te gaan. Ophoping van tandplak kan enkel voorkomen worden door dagelijks te poetsen met een voor dieren geschikte tandpasta. Het poetsen, in combinatie met enzymatische kauwstrips, zorgen voor een dagelijkse gebitsverzorging, zodat de aanzet van tandplak wordt voorkomen. Bij sommige patiënten zal de dierenarts ook specifieke droogvoeding voorstellen, waarvan klinisch werd bewezen, dat het tandproblemen voorkomt. Denk eraan dat een oudere hond niet noodzakelijk een slecht gebit moet hebben. Een professionele gebitsreiniging, gecombineerd met de preventieve maatregelen, zal ervoor zorgen dat uw huisdier zonder tandpijn zijn laatste levensfase kan ingaan.

Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Naarmate we ouder worden, hebben we andere voedingsstoffen nodig. Volwassen mensen eten andere dingen dan baby’s of tieners. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor uw huisdier wanneer ze ouder worden. Vreemd genoeg blijven veel mensen hun hond zijn hele leven lang hetzelfde voer geven.

Honden van middelbare leeftijd komen meestal aan omdat ze minder actief worden. In dat geval is het vaak nodig over te schakelen op een minder calorierijk voer om het ideale lichaamsgewicht te behouden. Zwaarlijvigheid is immers een belangrijke risicofactor voor vele andere gezondheidsproblemen. Als uw hond, daarentegen, lijkt af te vallen kan u best overstappen op een beter verteerbaar, energierijker voer.

Bewegen blijft van vitaal belang voor uw hond. Zelfs in zijn seniorenfase blijft het gezegde van toepassing: ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’. Door wandelingen te maken in de buitenlucht, worden de sociale behoeften van uw hond ingelost. Honden zijn zeer sociale wezens. En – hoewel ze mensen als roedelleiders accepteren – kan onze aanwezigheid de geuren en ervaringen van buiten niet vervangen.

Dagelijkse beweging is ook nodig om de spieren sterk te houden en het uithoudingsvermogen op peil te houden. Dus regelmatig bewegen blijft de boodschap. Belangrijk is de inspanningen over de hele week te spreiden en ze niet te beperken tot lange wandelingen tijdens het weekend. Voldoende beweging zal er tevens voor zorgen dat uw huisdier niet te zwaar wordt. Zeker oudere honden verliezen hun fitheid om goed te kunnen bewegen door overgewicht. Wel moet men vermijden dat de bewegingsperiodes te lang en/of te intens zijn. Dit kan leiden tot overbelasting, die uw huisdier de dag nadien zuur opbreken.

Nu uw hond zich in de seniorenfase bevindt, neem de kans op een aantal gezondheidsproblemen toe. Net zoals oudere mensen vaker een bezoek brengen aan de dokter, is het aangeraden met uw ouder huisdier minstens eenmaal per jaar op controle te komen bij de dierenarts. Tenslotte komt deze jaarlijkse controle voor een hond overeen met eenmaal per vijf of zeven jaar voor een mens.

Tijdens deze jaarlijkse controle kan de dierenarts de algemene gezondheidstoestand van uw oudere hond controleren en zal klinisch gekeken worden naar een aantal aandoeningen die op latere leeftijd kunnen voorkomen. Merkt de dierenarts de eerste symptomen van ziekten op dan zal deze niet aarzelen om verder onderzoek (bloedname, radiologie, echografie,…) voor te stellen.

En hoewel uw hond op leeftijd is, heeft hij nog steeds zijn inentingen nodig. Het afweersysteem van uw hond kan met het verstrijken der jaren afnemen en daardoor worden de jaarlijkse inentingen steeds belangrijker.

Ook vlooien- en tekenbestrijding en ontworming blijft aan de orde, parasieten houden immers geen rekening met de leeftijd van uw huisdier.

Het afscheid

U kunt niet voorkomen dat uw hond ouder wordt. Regelmatige controles door uw dierenarts, goede voeding en een goede gezondheidszorg dragen er evenwel in sterke mate toe bij dat uw huisdier een lang en gezond leven kan leiden. En toch komt die onvermijdelijke dag, waarop u afscheid moet nemen van uw huisgenoot. Ondanks al uw goede zorgen komt het moment waarop het leven een einde kent. Vele eigenaars hopen dat hun huisdier rustig inslaapt in zijn vertrouwde omgeving, maar de ervaring leert dat dit niet zo vaak voorkomt. Rekening houdend met de medische achtergrond van uw huisdier, zal de dierenarts daarom soms voorstellen om over te gaan tot euthanasie, omdat het niet langer in het belang van het dier is om het leven nog langer te rekken en uw dier ook recht heeft op een waardig afscheid.

Afhankelijk van uw emotionele draagkracht mag u zelf beslissen of u tijdens de euthanasie bij uw hond blijft of niet. We hebben er alle begrip voor indien u zou beslissen niet aanwezig te blijven. Het belangrijkste is immers dat u in herinnering houdt hoeveel mooie jaren u samen met uw hond heeft beleeft, hoe hij deel uitmaakte van uw gezinsleven, hoeveel toffe wandelingen jullie samen hebt gemaakt, hoe u alles in het werk hebt gesteld om hem een lang en gezond leven te geven,…

Voor of na de euthanasie, zal de dierenarts u ook vragen wat er moet gebeuren met uw huisdier na het overlijden. U kan ervoor opteren de hond in de praktijk te laten, waar hij zal worden opgehaald om nadien collectief te worden gecremeerd, of u kan kiezen voor een individuele crematie. In het laatste geval zullen wij u voorzien van de nodige informatie en zullen we, indien u dit wenst, de nodige stappen ondernemen om de individuele crematie volgens uw wensen te laten verlopen.

<naar hoofdpagina honden>