<naar hoofdpagina katten>

Zoals wij beschermd worden tegen besmettelijke ziekten (bv. griepvaccinatie) is het eveneens noodzakelijk uw kat te laten vaccineren. Niet-gevaccineerde katten lopen risico op ernstige infectieziekten, die tot chronische problemen kunnen leiden of zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Door een eenvoudige vaccinatie kan uw huisdier beschermd worden tegen deze virale infecties.

Wat is een vaccinatie?

Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van immuniteit (via antistoffen) tegen bepaalde ziekteverwekkers. Bij een vaccinatie wordt een kleine hoeveelheid vaccin, dat de ziekteverwekkers bevat, onder de huid ingespoten. Deze ziekteverwekkers zijn zo behandeld dat ze de kat niet ziek maken, maar zorgen ervoor dat de kat afweerstoffen aanmaakt tegen de ziekte. Komt uw kat na de vaccinatie in contact met deze ziektekiemen dan zal ze tegen deze aandoening beschermd zijn en wordt ze niet of veel minder ziek.

Kittens

Pasgeboren kittens krijgen de eerste dagen via de moedermelk antistoffen mee. Deze antistoffen bieden een tijdelijke bescherming. Na het spenen dalen deze antistoffen echter snel, zodat kittens weer gevoelig worden voor ziekte. Op dat moment is het aangeraden kittens te vaccineren zodat ze beschermd blijven tegen een aantal ziektes. Een basisvaccinatie bij kittens bestaat uit twee vaccinaties op een leeftijd van 9 en 12 weken. Gezien in ons land katten- en niesziekte sterk verspreid is, is een vaccinatie tegen deze virale aandoeningen absoluut noodzakelijk. Bij katten die buiten komen, raden we ook een vaccinatie tegen leucose aan. Deze ziekte wordt enkel overgebracht door direct contact met andere katten en komt frequent voor.

Soms gebeurt de eerste enting bij de kweker. Vraag daarom steeds naar het vaccinatieboekje en informeer bij ons wanneer de volgende vaccinatie dient plaats te vinden.

De volwassen kat

Een jaarlijkse hervaccinatie of booster is wel degelijk nodig bij de volwassen kat. Het niveau van de antistoffen daalt immers in functie van de tijd. Het afweersysteem dient op regelmatige tijdstippen terug gestimuleerd te worden.

Bovendien biedt deze jaarlijkse vaccinatie aan de dierenarts de mogelijkheid om de algemene gezondheidstoestand van uw dier te controleren.

Overzicht van de voornaamste kattenziekten waarvoor een vaccin bestaat

Kattenziekte (Panleucopenie)

Een zeer besmettelijk virus, vaak met dodelijke afloop. Typische symptomen zijn: lusteloos, koorts, braken en waterige diarree. Ook het beenmerg en de lymfeklieren kunnen worden aangetast. Dit geeft aanleiding tot een verminderde weerstand waardoor andere infectieziekten het ziektebeeld kunnen verergeren.

Niesziekte

Meerdere ziekteverwekkers spelen bij deze luchtwegaandoening een rol (calicivirus, katten herpes virus en een aantal bacteriën zoals Bordetella bronchiseptica en Chlamydia). De voornaamste symptomen zijn: vermoeidheid, niezen, aften in de mond, neusvloei, tranende ogen en koorts. Katten die hersteld zijn van niesziekte blijven frequent drager van deze virussen en blijven deze ziektekiemen alsnog verspreiden. Bovendien leidt het virus vaak tot chronische aandoeningen (snot en/of oogontstekingen), die moeilijk te behandelen zijn.

Kattenleucose

Leucose wordt aanzien als één van de belangrijkste ziekten en doodsoorzaken bij de kat. Het virus verspreidt zich door onderling contact. De tijd tussen infectie en het uitbreken van de ziekte kan soms jaren duren. Een besmette kat kan dus perfect gezond lijken, maar vormt een groot gevaar voor haar soortgenoten in de buurt.

De symptomen van leucose zijn zeer uiteenlopend omdat het zich kan uiten in verschillende vormen, zoals bijvoorbeeld door tumoren, bloedarmoede, diarree, slecht eten, vermageren.

Rabiës – Hondsdolheid

Ook de kat is gevoelig voor dit virus. Een kat met hondsdolheid zal, in tegenstelling met de hond, eerder wegkruipen en slechts bij hoge uitzondering bijten. Voor reizen naar de Ardennen en het buitenland is de vaccinatie tegen rabiës verplicht. Ook indien u met uw kat op een camping wil verblijven, is deze vaccinatie verplicht.

<naar hoofdpagina katten>