Aanschaf

Als u erover denkt een hond in huis te halen, is het aangeraden u vooraf even te bezinnen wat u juist verwacht van uw nieuwe huisgenoot. Er zijn tientallen verschillende hondenrassen, elk met hun specifiek karakter. Is het de bedoeling dat u een rustige hond heeft die vooral binnenshuis moet vertoeven of zoekt u een kompaan om verre wandelingen te maken? Beschikt u over een grote tuin of woont u op een appartement? Het is best dat u hiermee rekening houdt bij de aankoop van uw hond en laat u niet alleen beïnvloeden door zijn uiterlijke kenmerken.

Opteert u voor de aankoop van een rashond, dan vindt u informatie over kwekers in tijdschriften, zoals bijvoorbeeld ‘Woef’, bij fokkersverenigingen of op het internet. U neemt best contact op met de kweker om een afspraak te maken. Zo kunt u ter plaatse kennismaken met de ouderdieren en kan u zien in welke omstandigheden de pups worden grootgebracht. Een kweker van rashonden zal u tevens de afstammingspapieren van de ouders kunnen tonen. Eventuele testen (heupen, ellebogen, e.a.) staan hierop vermeld.

Houdt er rekening mee dat sommige dierenwinkels pups uit het buitenland invoeren. Deze pups hebben al een hele trip afgelegd voor ze bij u komen en ook over de ouderdieren is vaak niet veel bekend. Vraag bij twijfel het vaccinatieboekje (uitgegeven in het land van herkomst).

Als u besluit dat een gekruist hondenras goed bij u past, kan u uw zoektocht beginnen bij lokale asielen en opvangcentra, advertenties in de lokale krant, vrienden en familie. Wees niet verbaasd dat in asielen u wordt gevraagd in te stemmen met een huisbezoek voordat u uw nieuwe huisdier mag meenemen. Alle goede opvangcentra willen er zeker van zijn dat hun honden goed terechtkomen. Tevens wordt u in asielen meestal gevraagd een overeenkomst te ondertekenen, waarin u er zich toe verbindt de hond te laten steriliseren (dit om ongewenste nesten te voorkomen).

Als u tot de aanschaf van een pup zou besluiten, neem het gekozen diertje even uit het nestje en bekijk het grondig. Geeft het een levendige en gezonde indruk? Let op het gedrag van de moeder en haar nest. Kies niet de nerveuze pup, die schichtig wegduikt, want dit kan wijzen op een slechte vroege socialisatie. Laat u evenmin verleiden om de kleinste, zwakst uitziende pup te nemen, omdat u er medelijden mee heeft. Bij kwekers van rashonden kan u vaak meermaals langsgaan zodat u al enig idee heeft welke pup best bij u en uw gezin past.

Informeer naar het vaccinatieboekje. Puppies worden normaal gezien de eerste maal gevaccineerd op de leeftijd van 6 weken. Verder wordt in het vaccinatieboekje genoteerd wanneer de pup ontwormd werd. Vraag wat de pups te eten krijgen, zodat u bij thuiskomst dezelfde voeding kan geven en voedingsdiarree wordt vermeden. Wenst u over te schakelen op een andere voeding, doe dit dan geleidelijk (over een periode van circa één week) zodat de pup kan wennen aan de nieuwe voeding. U kan best de bestaande voeding van de pup met steeds meer van het nieuwe voer vermengen.

Mannetje (reu) of vrouwtje (teefje)?

Zodra u heeft besloten welk hondenras u wilt, moet u nog de keuze maken tussen een reu of een teefje. De meeste teefjes zijn doorgaans rustiger en minder dominant, maar vergeet niet dat ze twee keer per jaar loops zijn, tenzij ze worden gesteriliseerd. In deze twee of drie weken mogen ze geen contact hebben met een reu, tenzij u wil kweken. Niet gecastreerde reuen hebben de neiging dominanter en agressiever te zijn naar andere honden en mensen. Bovendien kunnen ze weglopen op zoek naar een loops teefje. Hoewel dit kan worden vermeden door de juiste training is in sommige gevallen castratie nodig.

<naar hoofdpagina honden>