<naar hoofdpagina katten>

Er zijn veel te veel zwerfkatten, katten die geen echte thuis hebben. Vaak zijn deze zwerfkatten drager van allerhande virale aandoeningen, die tevens uw huiskat ernstig bedreigen. Wanneer er geen maatregelen worden genomen om de voortplanting bij katten te beperken, kan een poes meerdere nesten per jaar grootbrengen. Om dit probleem op te lossen, is een goede geboortebeperking essentieel.

 De poes

De vruchtbare periode van een poes wordt krolsheid genoemd. De eerste maal kan u die periode verwachten rond de leeftijd van zes maanden.

Hoe herkent u de krolsheid?

Meestal zal uw poes tijdens de krolsheid, die in het algemeen ongeveer één week duurt, onophoudelijk en aandoenlijk miauwen. Veel poezen zijn duidelijk aanhankelijker of gaan met hun achterwerk omhoog als ze boven de staart geaaid worden. Sommige poezen proberen te ontsnappen om in de buurt van katers te komen. Krolsheid kan gans het jaar door voorkomen, maar we zien het vaker in het voorjaar en tijdens de zomer, meestal met tussenpozen van 2 tot 6 weken.

Als het niet de bedoeling is ooit met de poes te fokken, dan kan u ze best laten steriliseren. Tijdens deze ingreep worden de eierstokken verwijderd. De sterilisatie kan al worden uitgevoerd voor de eerste krolsheid, namelijk rond 6 maanden.

Een poes die pas een nest kittens heeft gehad, wordt best 6 à 8 weken na de bevalling geopereerd. Het is echter een fabeltje dat een kattin voor haar gezondheid eerst een nestje moet hebben gehad.

De krolsheidpreventie door een ‘sterilisatie’ heeft als grote voordeel dat ze slechts éénmalig dient te gebeuren en er geen hormonale bijwerkingen gekend zijn. Soms is het mogelijk dat de poes rustiger wordt, waardoor haar lichaamsgewicht kan toenemen. Maar dit kan vermeden worden door een regelmatige gewichtscontrole en door de voeding aan te passen.

Wenst u ooit met uw poes te kweken dan kan u voor de pil kiezen. U mag evenwel niet vergeten dat aan deze methode grote nadelen zijn verbonden. Het toedienen van deze hormonale preparaten geeft immers een sterk verhoogde kans op baarmoederontsteking, baarmoederkanker, melkkliertumoren en suikerziekte. De pil heeft bovendien nog het nadeel dat het een weinig betrouwbaar middel is door de moeilijke toediening en het mogelijk achteraf uitbraken van de tablet. Je moet dit dus zien als een zeer tijdelijke oplossing.

De kater

Een kater wordt rond de leeftijd van 6 maanden hormonaal actief. Hij kan zich dan voortplanten en zal in de meeste gevallen beginnen met zijn territorium af te bakenen, ook binnenshuis. Door te ‘sproeien’ met urine gaat de kater duidelijk maken aan andere katers dat dit zijn domein is en dat ze best uit de buurt blijven. Eenmaal seksueel volwassen gaat de kater tijdens de ‘kattenperiode’ weglopen en vechten met andere katten. Dit geeft een verhoogde kans op verwondingen en infecties en leidt vaak tot een bezoek aan de dierenarts ten gevolge van vechtabcessen.

Om de voornoemde problemen te vermijden, kan uw kater best worden gecastreerd zodat hij niet langer onder invloed staat van mannelijke hormonen. Dit gebeurt door het wegnemen van beide testikels. Deze relatief kleine ingreep vergt geen hechtingen of nazorg. Hoewel deze ingreep op elke leeftijd kan gebeuren, wordt de castratie best uitgevoerd rond de leeftijd van 6 maanden.

Sommige katers hebben de neiging om dik te worden na de castratie. Dit kan u vermijden door minder of door aangepaste voeding te geven.

<naar hoofdpagina katten>