Tandverzorging

<naar hoofdpagina katten>

Net als bij mensen is een goede mondverzorging bij huisdieren van groot belang om het gebit en het tandvlees een leven lang gezond te houden. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de katten rond de leeftijd van twee jaar een tandaandoening heeft. De mondproblemen beginnen vaak met een ophoping van tandplak, een kleverige laag die continu op de tanden wordt gevormd. Als een behandeling uitblijft, kan de tandplak verkalken tot tandsteen, dat stevig vastzit op de oppervlakte van de tanden. Tandplak en tandsteen kunnen aanleiding geven tot gingivitis of tandvleesontsteking. De tandvleesontsteking is erg pijnlijk voor uw kat, zeker tijdens de maaltijden, en kan leiden tot parodontale aandoeningen. Tandplak zorgt er bovendien voor dat de structuren die de tanden ondersteunen, worden beschadigd, zodat de tanden los komen te zitten. Infecties, ten gevolge van tandaandoeningen, zijn verantwoordelijk voor een slechte adem. Daarenboven kunnen zich vanuit de infectie bacteriën verspreiden via de bloedbaan van uw huisdier, bacteriën, die zich vervolgens nestelen in vitale organen, zoals het hart, de lever en de nieren.

Een andere tandaandoening bij de kat is tandresorptie (vroeger FORL of Feliene Odontoclastische Resorptieve Letsels). Het is een progressieve aandoening waarbij de tanden worden aangetast op de overgang van tandkroon en tandwortel. De letsels ontstaan doordat tandoplossende cellen (odontoclasten) aangezet worden tot resorptie van het tandweefsel. Naar schatting 25% van de kattengebitten zou hierdoor aangetast zijn. Boven de leeftijd van 8 jaar zou dit zelfs 50% zijn. De aandoening is zeer pijnlijk en uw kat kan hierdoor stoppen met eten. Tandextractie is aangewezen.

Er zijn verscheidene aanwijzingen die erop kunnen wijzen dat uw huisdier tandproblemen heeft:

  • Slechte mondgeur
  • Kwijlen
  • De aanwezigheid van geelbruin tandsteen
  • Rood, gezwollen of bloedend tandvlees
  • Pijn bij het eten
  • Krabben aan de mond
  • Moeizaam kauwen en zelfs verminderde eetlust
  • Verlies van tanden

Belangrijk is evenwel om, zelfs als uw kat geen van bovenstaande verschijnselen vertoont, het gebit regelmatig te laten controleren door de dierenarts. Sommige problemen zijn niet onmiddellijk te constateren en vooral oudere huisdieren zijn bijzonder vatbaar voor tandaandoeningen.

De dierenarts heeft tandproblemen vastgesteld bij uw huisdier, wat nu?

Afhankelijk van de aard van het tandprobleem zal de dierenarts beslissen tot een routinebehandeling voor het reinigen van het gebit (tanddetartratie) of tot een operatieve ingreep (tandextractie). Om ervoor te zorgen dat deze behandeling zo optimaal en veilig mogelijk verloopt, zal de dierenarts uw huisdier onder algemene verdoving brengen. Na een dergelijke behandeling is het ideaal om de goede mondhygiëne te handhaven d.m.v. dagelijks tanden poetsen. Indien dit onmogelijk is, wordt sterk geadviseerd enkel brokjes te geven om de vorming van tandsteen tegen te gaan. In onze praktijk beschikken we over Hill’s VetEssentials droogvoeding. Deze brokken zijn speciaal ontworpen om een bijdrage te leveren aan de gebitsverzorging van uw huisdier. Klinische tests hebben uitgewezen dat deze brokken zeer effectief zijn. In vergelijking met andere droogvoeders zijn de brokken groter en vallen niet onmiddellijk uiteen als uw kat erop bijt. In plaats daarvan dringt de tand diep in de brok door, zodat afzettingen van tandplak en andere etensresten van het tandoppervlakte worden verwijderd.

<naar hoofdpagina katten>