Jacko de grijze roodstaart

Tamme papegaaien worden vaak in de huiskamer gehouden en mogen dan af en toe vrij rond vliegen. Soms gebeurt het dat ze zich als echte brokkenpiloten gedragen en tegen ramen knallen. Tijdens de zomermaanden bestaat zelfs gevaar voor ontsnappen naar de vrije natuur indien er ramen & deuren opengezet worden.

 

 

 

 

 

 

 

Daarom worden tamme vogels soms geknipt om het vliegen te verhinderen. Indien dit nodig blijkt, is het wel belangrijk dat de vleugel trimming op een juiste manier gebeurd, namelijk beiderzijds (symmetrisch) en een voldoende aantal veren.

Jacko_3

Jacko_4Jacko_2

 

 

 

 

 

 

Jacko was echter eenzijdig geknipt en telkens hij naar zijn baasje wou vliegen, kantelde hij volledig zijwaarts en donderde op de grond. Hierdoor ontstond een “landingswonde” op zijn borstbeen. Wat in den beginne een schijnbaar onschuldig korstje leek wilde maar niet genezen, bloedde regelmatig en werd steeds groter. Er moest chirurgisch ingegrepen worden.

Jacko_5

Jacko_6Jacko_7

 

 

 

 

 

 

Onder volledige anesthesie wordt de wonde volledig opgefrist en ontstaan nieuwe wondranden. De borstspieren links en rechts worden over de beenkam gesloten zodat het mes effect wordt opgeheven.

Jacko_7

Jacko_8Daarna wordt de huid gesloten en kan de genezing beginnen. Het is belangrijk te zorgen dat Jacko niet heel de tijd valt tijdens de herstelperiode. Daarom krijgt hij . een aantal weken hokrust en wordt er een correctieve vleugeltrimming gedaan. Na 14 dagen kunnen de resterende draadjes verwijderd worden.