Tandproblemen bij het konijn

Enkele voorbeelden uit de praktijk.

Guido is een konijntje van 2 jaar dat de laatste tijd wat minder wou eten. De eigenaars kwamen met Guido op consultatie omdat ze lange snijtanden hadden opgemerkt. Tijdens het eerste onderzoek konden we inderdaad zien dat Guido’s snijtanden waren doorgegroeid.

Guido had hierdoor al meerdere wondjes in zijn mond. Ook waren de kiezen door zijn foute ‘beet’ niet mooi afgesleten en al doorgegroeid.
De snijtanden werden onder verdoving ingekort met een speciale boor.

 

 

 

 

Om alle tanden en tandwortels te controleren werd een RX-foto genomen. Op de foto zie je hoe Guido werd gepositioneerd om de tandwortels mooi uit te projecteren.
Op de RX-foto’s zelf konden we zien dat de tandwortels van de kiezen al door het kaakbot gegroeid waren.

    

De tandpuntjes in de mond werden verwijderd met een speciale boor. Guido werd daarvoor gepositioneerd zoals te zien op de foto.

Daarna mocht Guido rustig wakker worden in de hospitalisatieruimte. Hij werd verder behandeld met antibiotica en pijnstillers. Ook werd hij gestimuleerd om weer aan het eten te gaan. Aangezien zijn eetlust maar moeizaam op gang kwam, werd hij gedwangvoerd met Critical Care® voeding (een zeer vezelrijke voeding).

Prutske, een dwergkonijntje van 2 jaar, lust geen hooi. Al zolang de eigenaars weten, wil hij dit niet eten. En hierdoor (of was er al een probleem in zijn mondje?) zijn de kiezen van Prutske niet mooi afgesleten. Konijnentanden groeien namelijk continu en slijten af door het eten van hooi en gras.

    

Er werd een RX-foto genomen om de tandwortels te controleren. Bij Prutske was één van de onderste kiezen volledig door het kaakbot gegroeid en dit had een groot abces veroorzaakt.

Op de foto zie je Prutske onder verdoving met opengesperde mond. De grote ‘bol’ onderaan is het abces.

Het rode masker op de neus wordt gebruikt om zuurstof toe te dienen tijdens de ingreep.

De tand die het abces had veroorzaakt, werd getrokken. De andere tandpuntjes werden verwijderd. Als laatste werd het abces geopend en gespoeld. Het abces werd open gelaten zodat het de dagen nadien telkens opnieuw gespoeld kon worden. Prutske werd verder behandeld met antibiotica en pijnstilling. Het is namelijk heel belangrijk dat een konijntje zich comfortabel voelt zodat het terug aan het eten gaat! Prutske werd gedwangvoerd zodat het darmstelsel niet stil zou vallen. De eetlust werd gestimuleerd met allerlei groentjes.

Na enkele dagen mocht Prutske naar huis. De eigenaars hebben hem nog enkele dagen gedwangvoerd, totdat hij weer korrels wou eten. Ze hebben ook zo lang mogelijk het abces gespoeld. 10 dagen na de ingreep was de wonde dichtgegroeid.

En een week later kregen we bericht dat Prutske ook al een beetje hooi gegeten had!