Tandverzorging bij de hond

Het belang van een gezond gebit.

In een mond bevinden zich ontelbare bacteriën. Deze bacteriën vormen samen met etensresten een laagje tandplaque op de tanden. Ophoping van de tandplaque veroorzaakt ontsteking van het tandvlees. Ontstoken tandvlees kan dan weer leiden tot een stinkende mondgeur en loszittende of uitvallende tanden.
Tandsteen ontstaat door het verkalken van tandplaque. Dit doet de tanden bruin verkleuren.
Bacteriën in tandplaque en tandsteen kunnen zich verspreiden in het lichaam en ook op afstand ontstekingsreacties veroorzaken. Een gezond gebit is dus zowel belangrijk voor de mondhygiëne als voor de algemene gezondheid van uw hond!

 

 

 

Hoe hou ik de mond van mijn hond gezond?

  • Geef je hond harde brokken te eten (vb. Hill’s Vet Essentials).
  • Kauwstrips (vb. Orozyme, Veggiedent) zorgen voor een verminderde afzet van tandplaque en tandsteen.
  • Dagelijks tanden poetsen is de beste methode om tandsteen te vermijden. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel en een smakelijke tandpasta voor honden.
  • Het reeds aanwezige tandsteen kan enkel verwijderd worden door middel van een tanddetartratie. Tijdens een detartratie of professionele gebitsreiniging wordt het tandsteen van het tandoppervlak verwijderd. Daarna zijn de tanden van je hond schoon en ruikt de mond weer fris.

Hoe gaat zo’n detartratie in zijn werk?

Om de tanden te kunnen poetsen, moet de hond verdoofd worden. Daarna wordt de hond op de behandeltafel gelegd.

Met een mondspreider wordt de mond opengespreid zodat alle tanden goed zichtbaar zijn. Het tandsteen wordt met een sonische scaler verwijderd. Dit werkt met een constante waterkoeling om beschadiging van het gebit te voorkomen. Tot slot worden de tanden nog gepolijst om het tandoppervlak glad te maken.

Nadien kan de hond rustig wakker worden in de hospitalisatie.