Middenoor abces bij een roodwangschildpad (Trachemys scripta elegans)

Middenoorabcessen komen frequent voor bij schildpadden en zelden bij hagedissen. Meestal worden ze gezien bij dieren die niet in optimale omstandigheden gehouden worden. Aangetaste dieren zitten meestal op een te lage temperatuur en hebben bepaalde voedingstekorten. Hierdoor gaat de afweer van het dier verminderen waardoor het gevoeliger wordt voor bacteriële infecties.

roodwang1Vooral een tekort aan vitamine A zal het dier gevoeliger maken voor het ontwikkelen van een middenoorabces. Door het vitaminetekort zal de wand van het middenoor verdikken waardoor het gevoeliger wordt voor infectie.

 

 

Meestal zal de infectie vanuit de bek via de buis van Eustachius het middenoor aantasten. Dit zal dan aanleiding geven tot de vorming van een etterprop in het middenoor.

Aangezien etter bij reptielen erg vast is, zal er een harde zwelling optreden aan één of beide zijden van de kop.

roodwang2Soms kan er in de bek ter hoogte van de opening van de buis van Eustachius een etterprop gezien worden.

 

 

 

roodwang3De behandeling bestaat uit een chirurgische ingreep om de etterprop uit het middenoor te verwijderen. Hiervoor wordt het dier onder algemene anesthesie gebracht.

 

 

 

roodwang4

Na het verwijderen van de etterprop wordt het middenoor gespoeld met een ontsmettende vloeistof en wordt er een antibioticumzalf aangebracht. De wonde wordt opengelaten en zal vanzelf genezen. Als naverzorging wordt elke dag zalf in het oor gebracht tot de wonde genezen is.

 

 

Uiteraard is het ook belangrijk dat de dieren nadien op een juiste manier gehuisvest worden (temperatuur, waterkwaliteit) en de juiste voeding krijgen. Vitamine A zit voornamelijk in oranje, gele en donkergroene bladgroenten (b.v. wortelen, andijvie, veldsla, venkel, broccoli, doperwten, groene selderij, paksoi en spinazie. Tal van groene tuinkruiden zijn kleine provitamine A-bommen, met name peterselie, tuinkers, waterkers, kervel, postelein en bieslook).

Bij vleesetende reptielen kan vitamine A toegediend worden onder de vorm van commercieel verkrijgbare preparaten.

roodwangschildpad zoo olmen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<naar hoofdpagina reptielen>