Opvoeding

In ons dierenartsencentrum helpen wij u ook bij gedragsproblemen en vragen over de opvoeding van uw hond. Dit kan gaan van tips om uw hond op te voeden tot hulp bij de begeleiding van gedragsproblemen. Hiervoor kan u terecht bij Barbara Celis, onze hiervoor speciaal opgeleide dierenartsassistente in gedragstherapie.

Barbara Celis studeerde in 2009 af in de richting Agro- en Biotechnologie optie dierenzorg in de Katholieke Hogeschool Kempen te Geel. Na haar verdere studies in de biowetenschappen optie “Animal life” vervoegde ze in juli 2011 het team.

Al van jongs af aan was ze verzot op honden. Toen ze in 2010 een cursus hondengedrag volgde en daarbij in het asiel terecht kwam, was ze dan ook meteen verkocht voor één bepaalde hond. Enkele weken later heeft ze dan beslist deze hond een tweede kans te geven en ze heeft haar geadopteerd. Dit bleek toch niet allemaal van een leien dakje te lopen en dus heeft ze zich verder verdiept in het gedrag van honden. Nog steeds leert ze bij over honden en ze leert ook nog elke dag bij van haar eigen honden.

In 2016 is ze afgestudeerd als Postgraduaat Toegepast Diergedrag aan de Odisee Hogeschool. Nu heeft ze een zeer brede basis op vlak van diergedrag en allemaal wetenschappelijk onderbouwd. Dus heeft u een vraag over het gedrag van uw hond, dan kan u bij Barbara terecht.

Wij laten hen even zelf aan het woord:

Keuze van een hond

Iedereen die zich een hond aanschaft, zou met bepaalde zaken rekening moeten houden. Zo zijn honden roedeldieren en leven ze graag in groep. Voor de meeste honden is het gezin “hun roedel” en ze doen er dan ook alles aan om erbij te horen. Elke hond is anders, reageert anders en manifesteert zich hierdoor op een bepaalde manier in de roedel.

Het is belangrijk om te weten welk ras je in huis haalt want elk ras heeft zijn eigen aangeboren eigenschappen.

Zoek je een echte gezelschapshond, een hond om veel mee te gaan wandelen, een waak -en verdedigingshond, een jachthond, … ?

Hebt u graag een groot of kleiner ras en past die keuze bij uw levenswijze?

Als u kinderen hebt, moet u dan zorgen voor kindvriendelijke honden of hondvriendelijke kinderen? Gaan honden en kinderen samen? Hoe kan ik dit best voorbereiden? Wie eerst, de hond of het kind? …

Dit zijn zeer terechte vragen waarop u een uitgebreid antwoord krijgt tijdens een gedragsconsult.

Puppybegeleiding

Zoals u allicht weet, is de opvoeding van uw hond een proces dat nooit eindigt. Net zoals kinderen zijn pups slim en leren ze snel. Ze willen de wereld ontdekken en gaan voluit voor alles wat beweegt, nieuw is en interessant lijkt om mee te spelen.

Een baas moet natuurlijk weten op welke manier hij zijn hond in dit proces het best kan begeleiden. U bent van harte welkom met uw pup om samen zijn opvoeding en training te bespreken.

Ook als uw pup nog niet bij u in huis is, kan u reeds bij ons terecht met al uw vragen omtrent de opvoeding. Zindelijkheidstraining, leren alleen blijven, basiscommando’s zoals hier, zitten, liggen, niet trekken aan de leiband, apporteren, … kunnen op voorhand al een keer uitgelegd worden aan de toekomstige eigenaar(s).

In Dierenartsencentrum TRIGENIO wordt ook geregeld een puppyparty gehouden. Dit is een leerrijke avond voor zowel de baasjes als de pups. Op deze avond proberen we de eigenaars te informeren over de verzorging van een pup, de opvoeding en de socialisatie. Daarom zijn op deze avond ook de pups welkom, zodat ze kunnen kennismaken en spelen met soortgenoten.

Voor meer informatie over de volgende puppyparty kan u kijken in de agenda.

Gedragsconsult

Uw hond leert gedurende zijn hele levenswandel. Niet alleen pups maar ook oudere honden zijn welkom als u vragen hebt of een probleem met hen ervaart.

Het is de bedoeling om via de gedragsconsultaties mensen te helpen bij de keuze van een hond, de opvoeding die erbij komt kijken en de eventuele problemen die zich op dat moment of op latere leeftijd voordoen.

Spijtig genoeg verloopt de opvoeding niet altijd even gemakkelijk. Vaak is het zo dat honden en baasjes elkaar verkeerd begrijpen. Een hond spreekt geen mensentaal en een mens meestal ook geen hondentaal. Beide partijen raken gefrustreerd en op termijn vertoont de hond ongewenst gedrag.

Het is ook mogelijk dat de hond ongewenst gedrag vertoont uit angst, gebrek aan zelfvertrouwen, eenzaamheid enz… óf omdat hij niet beter weet.

Wij hebben als mens de capaciteit om ons de hondentaal een beetje eigen te maken en om bepaalde signalen en gebaren naar onze hond toe te gebruiken om hem zo dingen duidelijk te maken. Op die manier creëert u tegelijkertijd een goede baas-hond relatie.

Hoe gaat een training in zijn werk?

Relatiegericht trainen is ideaal. Hiermee bedoelen we dat er wederzijds respect moet zijn om het gewenste doel te bereiken. Aan de hand van positieve training beloont u het goede gedrag en ontstaat er een vertrouwensband tussen u en uw hond. Hiermee kan u dan aan de slag!

Bij een eerste gedragsconsultatie is het belangrijk een beeld te krijgen van het probleem. Er wordt samen met de eigenaar besproken hoe de hond zich gedraagt en waar hij verbetering wenst.

Vaak lost één consult al veel problemen op. De eigenaar begrijpt beter waarom zijn hond dergelijk gedrag vertoont en heeft voldoende uitleg meegekregen om zelf aan de slag te kunnen.

Soms is het nodig hond en baasje langere tijd te begeleiden door de verschillende stadia in training te overlopen en samen te trainen. Het probleem pakken we aan met behulp van theorie in combinatie met praktijk om zo het gewenste gedrag te bereiken.

Er wordt een behandelingsplan opgesteld waarbij zowel de baas als de hond zich goed voelen. Er worden oplossingen aangereikt maar het is uiteindelijk de eigenaar die de slaagkans bepaalt door goed samen te werken met zijn hond.

Tijdens de training kan u steeds contact opnemen via telefoon of mail als u vragen heeft. Ook na het beëindigen van de training kan u nog steeds met vragen bij ons terecht.

Nog vragen

U kan ons contacteren op volgend emailadres:

info@trigenio.be

of op het nummer 03/380 00 30

Barbara Celis

<naar hoofdpagina honden>