Castratie van een hond

De verdoving verloopt net hetzelfde als bij een sterilisatie. Eens de hond rustig slaapt, wordt hij op zijn rug gepositioneerd. De testikels en de huid ervoor worden geschoren en gewassen.

Het operatieveld wordt klaargemaakt met steriele operatiedoeken. Eén van de testikels wordt naar voren geduwd en vervolgens wordt voor het scrotum een kleine snede gemaakt doorheen huid, onderhuid en tunica vaginalis (1 van de lagen die de testikel beschermt). De testikel kan nu naar buiten geduwd worden.

 

 

 

 

castratie_2

castratie_3Vervolgens wordt er een hechting geplaatst op de zaadleider en de plexus pampiniformis (bloedvat). De testikel wordt verwijderd en de stomp wordt teruggeplaatst.

 

 

 

 

castratie_4castratie_5Daarna wordt de andere testikel via dezelfde huidsnede naar buiten geduwd d.m.v. een kleine snede doorheen de tunica vaginalis. De testikel wordt verwijderd nadat een hechting geplaatst werd op bloedvat en zaadleider.

 

 

 

De onderhuid en de huid worden mooi gesloten.

Na de operatie kan de hond rustig wakker worden in de hospitalisatie. Kleine hondjes worden warm gehouden met een infraroodlamp. Grote honden worden in een hok met vloerverwarming gelegd.

castratie_6