Voor u een kat aanschaft, is het aangeraden u even te bezinnen welk kattenras het best bij uw levensstijl past. Als u niet goed weet welk soort kat het best bij u past, is het de moeite waard om wat huiswerk te doen. Er zijn immers 70 verschillende kattenrassen.
Op het internet vindt u tal van websites die u informeren over de verschillende kattenrassen. Praat eventueel met mensen die eigenaar zijn van het ras waarin u bent geïnteresseerd. Ook bij ons bent u steeds welkom voor verdere informatie.
U moet zich ook afvragen of u het belangrijk vindt om een raskat te hebben of geeft u de voorkeur aan een gemengd ras (Europese korthaar of Felis vulgaris).
Waar haalt u een kitten vandaan?
Opteert u voor een kitten van een gemengd ras, dan zijn er voldoende plaatsen waar u ze kan vinden. Dierenasielen en opvangcentra bij u in de buurt, het uithangbord in onze praktijk, bij vrienden of familie.
Als u uw zinnen heeft gezet op een bepaalde raskat, dan zijn fokkersverenigingen, het internet of speciale bladen voor kattenliefhebbers een goede informatiebron voor nesten.
Eenmaal uw beslissing gemaakt, is het belangrijk op het volgende te letten bij de aanschaf van uw kitten:
Neem geen overhaaste beslissingen bij het eerste bezoek. Een nest kittens ziet er altijd ontzettend vertederend uit. Vraag of u de kittens even uit het nestje mag nemen. Kijk goed of de neusjes vrij zijn, er mag geen neusvloei zichtbaar zijn. De oogjes moeten helder zijn, zeker niet ontstoken. De oren moeten proper zijn. De vacht moet glanzend zijn en er mogen geen vlooien op aanwezig zijn. Let op zwarte puntjes in de vacht, want dit wijst vaak op uitwerpselen van vlooien.
Vraag of u het kitten voor de aanschaf aan uw dierenarts mag aanbieden om een grondige algemene gezondheidscontrole te laten uitvoeren en informeer of het kitten reeds werd ontwormd en gevaccineerd. Bij fokkers zal dit doorgaans het geval zijn. Als het kitten een vaccinatie heeft gehad, dan beschikt de eigenaar over een vaccinatieboekje waarin de dierenarts de datum van vaccinatie heeft genoteerd.
Best blijft het kitten tot een leeftijd van 8 tot 9 weken bij de moeder, dit om probleemgedrag op latere leeftijd te voorkomen. Vraag aan de kweker of de kittens regelmatig in contact zijn gekomen met mensen. Als ze deze socialiseringscontacten niet hebben gekend op jonge leeftijd, dan leidt dit vaak tot angstig en schichtig gedrag op latere leeftijd.
Vraag wat de kittens te eten krijgen, zodat u in de beginperiode bij u thuis dezelfde voeding kan geven, om zo voedingsdiarree te vermijden. Wenst u zelf over te schakelen op een andere voeding, doe dit dan geleidelijk (over een periode van circa één week), zodat het kitten kan wennen aan de nieuwe voeding. U kan best de bestaande voeding van het kitten met steeds meer van het nieuwe voer vermengen.
Mannetje (kater) of vrouwtje (poes)?
Zodra u heeft besloten welk kattenras u juist wilt, moet u een keuze maken tussen een mannelijke of vrouwelijke kat. Over het algemeen kan men stellen, uitzonderingen niet uitgesloten, dat katers iets rustiger en aanhankelijker zijn dan poezen.
Met castratie/sterilisatie voorkom je ongewenste nestjes. Gesteriliseerde poezen hebben een sterk verkleinde kans op melkklierkanker en suikerziekte. Bij katers is castratie belangrijk om ongewenst sproeigedrag tegen te gaan. Verder zullen deze katers rustiger zijn, minder vechten en meer in de buurt van uw huis blijven. Op die manier wordt het risico op bepaalde ziektes zoals FIV (kattenaids) verkleind.
In België is het verplicht uw kat te laten steriliseren/castreren voor de leeftijd van 5 maanden. Ook een microchip en registratie bij CatID is verplicht.