Je kat op reis?

Je kat op reis?

Voor de vakantieperiode moet u even stilstaan wat er tijdens de vakantie gaat gebeuren met uw huisdier. Er bestaan een aantal mogelijkheden en hier volgen enkele tips die u kunnen helpen om volop te genieten van uw vakantie.

Uw kat gaat mee op vakantie

Stel u zelf zeker de vraag of uw kat iets aan de vakantie gaat hebben. Zal de autorit niet te stresserend zijn? Is ze het gewoon om aan een leiband te wandelen? Is ze op haar gemak in een vreemde omgeving? Hoe goed verdraagt ze warmte of koude?

Als u uw huisdier mee op vakantie neemt, zijn er enkele zaken waaraan u vooraf moet denken voor een aangenaam en gezond verblijf. Elk land heeft zijn eigen voorwaarden en eisen om een huisdier op zijn grondgebied toe te laten. Denk eraan dat u niet alleen rekening moet houden met de regels van de eindbestemming, maar ook met de regels van alle landen waar doorheen gereisd wordt.

Algemeen kan men stellen dat in Europese landen de volgende regels gelden:

 • Identificatie door middel van een microchip

 • Europees paspoort
 • Vaccinatie tegen rabiës of hondsdolheid. Bij een eerste rabiësvaccinatie dient dit voor de meeste landen minimum 21 dagen voor vertrek te gebeuren.

   Sommige landen (o.a. Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland, Zweden, Cyprus en Malta) eisen bijkomende behandelingen tegen echinococcose en teken. Het tijdstip van behandeling varieert naargelang het land.

   Voor de volledige info per land neemt u best contact op met uw dierenarts.

   Belangrijk om weten is dat er in het buitenland ziekten voorkomen die zeer ernstige gevolgen kunnen hebben voor uw huisdier. Preventie tegen vlooien, teken, wormen, zandvliegen en muggen is zeer belangrijk wanneer u naar Zuid- of Oost-Europa reist. Wij adviseren u graag over de verschillende preventiemiddelen.

   De reis

   Het is belangrijk dat u de reis voor uw huisdier zo aangenaam mogelijk maakt. Wen uw huisdier vooraf aan het autorijden. Moest hierbij blijken dat hij of zij last heeft van wagenziekte, dan kunnen we u medicatie verschaffen om dit te voorkomen.

   Geef uw kat voldoende ruimte (grote transportkooi) en zorg voor een aangename temperatuur. Lang stilzitten is voor uw huisdier niet aangenaam. Als uw kat een harnasje gewoon is, kan ze tijdens de stoppauzes de pootjes even strekken. Neem drinkwater en een bakje mee, want niet op iedere parkeerplaats is vers water verkrijgbaar.

   Uw kat gaat op pension

   In een pension kan uw kat een leuke vakantie hebben. Geen lange autoritten en lekker spelen met andere soortgenootjes. Toch vergt een pensionbezoek enkele voorbereidingen van uw kant. De meeste pensions vragen dat uw dier tegen allerlei aandoeningen beschermd wordt. Informeer vooraf bij de pensionuitbater welke de toelatingsvoorwaarden zijn. Vergeet tevens niet om ruim vooraf een plaatsje te bespreken voor het verblijf van uw huisdier, want in de zomerperiode zijn deze plaatsen vaak volledig bezet.

   Uw kat wordt thuis verzorgd door vrienden/familie

   Ook als uw huisdier thuis blijft, moet het tegen parasieten worden beschermd. In België komen teken steeds vaker voor en zij kunnen overbrenger zijn van de gevreesde Ziekte van Lyme, die ook voor mensen gevaarlijk is. Teken komen vooral voor in bossen, duinen en struikachtige gebieden. Tijdens haar wandelingen buiten, is het gevaar groot dat één of meerdere teken op uw kat vallen. Een goede preventie is daarom wederom aan te raden.

   Verder is het uiteraard belangrijk dat de oppassers weten hoeveel uw kat juist mag eten en wat te doen in geval van problemen.

   Keer terug