Voeding

voedingHooi

Het spijsverteringsstelsel van konijnen bevat een erg gevoelige darmflora, die volledig is ingesteld op moeilijk verteerbare plantaardige producten, zoals hooi (liefst van gemengd gras of timothy). Konijnen eten uitsluitend plantaardig voedsel, het zijn herbivoren. Ze eten bovendien dikwijls en veel: tot 30 à 36 kleine maaltijden per dag. Daarom moet hooi altijd in voldoende mate in het hok aanwezig zijn, zodat uw konijn hiervan naar behoefte kan eten. Hooi behoort niet op de grond te liggen, waar het snel vervuilt, maar in een ruif.

Hooi is bovendien rijk aan ruwe vezels en het zijn deze vezels die een goede spijsvertering bevorderen. Dit spijsverteringsproces zorgt tevens voor de aanmaak van de zogenaamde blindedarmkeutels. Dat zijn groenige, plakkerige keutels, die ’s nachts of tegen het ochtendgloren worden geproduceerd en die door het konijn rechtstreeks vanuit de anus worden opgegeten (d.i. caecotrofie). Ze bevatten levensbelangrijke “goede” bacteriën, die instaan voor de gezondheid van het konijn en voor de vorming van vitamines in de darm.

Ruwvoer is eveneens belangrijk voor de tanden van konijnen. Het knagen en kauwen op hooi zorgt voor het afslijten van de altijd doorgroeiende tanden van het konijn, waardoor ze hun normale lengte behouden. Slechte voeding of een abnormale stand van de tanden kunnen de oorzaak zijn van het te weinig afslijten van de tanden. Hierdoor ontstaan tandpunten die pijnlijk zijn waardoor het konijn niet meer wil eten.

Groenvoer

Naast hooi is groenvoer belangrijk in het dieet van konijnen. Konijnen, vooral jongere konijnen, kunnen niet goed tegen al te vochtrijk voedsel. Sla, koolsoorten, bonen, klaver, vers zacht lentegras en voederbieten veroorzaken bij menig konijn een opeenhoping van darmgassen. Vooral bij jongere dieren kan dit leiden tot zulke ernstige darmstoornissen, dat ze het niet overleven. Geef dit soort voedsel alleen aan volwassen konijnen en uitsluitend in kleine porties. Geef bovendien het groenvoer op kamertemperatuur (niet rechtstreeks uit de koelkast of diepvries).

Geschikt vers groenvoer voor konijnen (enkele voorbeelden): wortel, knolselder, andijvie, koolrabi, rode kool, peterselie, witte selder, spruitjes, witloof, paardenbloem, boerenkool, radijzenblad, klaver, broccoli, …

Hoewel konijnen vaak dol zijn op fruit, moet u dit echt wel zien als een extraatje. Fruit bevat immers teveel suikers. Geef niet meer dan een eetlepel per dag. Enkele geschikte fruitsoorten zijn: appel, peer, aardbei, perzik, kiwi, meloen, papaja, mango, framboos, braambes. Geef echter nooit cacao (chocolade), avocado, aardappel, ui, pitten van fruit of pellen van citrusvruchten aan uw konijn, daar ze giftig zijn. Noten behoren evenmin tot hun dieet, gezien het hoge vetgehalte.

Brokjes en korrelvoeding

Er zijn veel verschillende kant-en-klare konijnenvoeders op de markt, die grofweg kunnen worden opgesplitst in gemengd voer en geperste korrels. Het nadeel van gemengd voer is dat een konijn alleen dat kiest wat hij lekker vindt en daardoor eenzijdig eet. Indien er meerdere konijnen uit één voerbak eten, kan het wel zijn dat al het voer op is, maar je weet niet welk konijn wat gegeten heeft. Bij korrelvoer heeft u dit probleem niet. Elk brokje heeft dezelfde samenstelling en hierin zitten vrijwel alle stoffen die uw konijn nodig heeft. De hoeveelheid korrels die u per dag dient te verschaffen, is afhankelijk van het gewicht van het konijn en de hoeveelheid lichaamsbeweging die hij dagelijks heeft. Dieren die weinig bewegen worden sneller te dik, omdat ze door hun geringe activiteit weinig verbruiken en vaak uit verveling meer gaan eten. Konijnen die ruimte hebben, eten minder en blijven in betere conditie. De ideale korrelvoeding bevat een hoog vezelgehalte (meer dan 18% ruwvezel), een eiwitgehalte tussen de 12% en 15% en een laag vetgehalte (minder dan 3%). Supreme Science Selective voldoet volledig aan deze eisen, verkrijgbaar in onze praktijk.

Voedingsschema voor konijnen

Leeftijd Eetpatroon
Tot 3 weken Moedermelk
3 tot en met 7 weken Moedermelk

Start met eten van hooi en droogvoer (Junior)

Vanaf 12 weken Onbeperkt droogvoer (Junior)

Opbouw groenten (één theelepel per keer en één groente per keer)

Onbeperkt hooi

Vanaf 6 à 7 maanden tot 1 jaar Afbouwen onbeperkt eten naar 10-20 g droogvoer/kg lichaamsgewicht/dag van een voeding voor volwassen konijnen (kijk naar richtlijnen op verpakking)

Opbouwen hoeveelheid groenten

Onbeperkt hooi

1 tot 4 jaar 10-20 g droogvoer/kg lichaamsgewicht/dag

50-100 g groenten/kg lichaamsgewicht

Onbeperkt hooi

Vanaf 4 jaar Overschakelen naar Mature konijnenvoeding. Deze is geschikt voor de veranderende voedingsbehoeften van oudere konijnen.

50-100 g groenten/kg lichaamsgewicht

Onbeperkt hooi


Water

Water is erg belangrijk voor konijnen. Konijnen die zelden vers groenvoer krijgen, hebben veel meer water nodig dan konijnen die hierover wel beschikken. Gemiddeld drinkt een konijn ongeveer een tiende van zijn lichaamsgewicht per dag. Een waterbakje wordt door een konijn vaak omvergegooid of bevuild, een flesje met drinknippel is daarom te verkiezen. Ververs het water dagelijks, want vervuild water is een broeiplaats van bacteriën, wat kan leiden tot ernstige darmstoornissen.voedselpiramide

 <naar hoofdpagina konijnen>