Tandverzorging

Net als bij mensen is een goede mondverzorging bij huisdieren van groot belang om het gebit en het tandvlees een leven lang gezond te houden. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de honden rond de leeftijd van twee jaar een tandaandoening heeft.

Problemen bij pups

Bij pups moet gelet worden op de positie van de tanden, eventuele tandbreuken en een goed verloop van de tandwisseling. Een melktand kan bijvoorbeeld blijven staan ondanks het al aanwezig zijn van de volwassen tand. De volwassen tand moet dan op een verkeerde plaats gaan staan. Ook blijven er gemakkelijk etensresten zitten tussen de persisterende melktanden en de definitieve tanden, waardoor tandvleesontsteking ontstaat. Uw dierenarts zal daarom altijd het gebit van uw pup nakijken. Vroegtijdig ingrijpen kan veel problemen vermijden.

Afwijkingen van het volwassen gebit: parodontale aandoeningen

In een mond bevinden zich ontelbare bacteriën. Deze bacteriën vormen samen met speeksel en etensresten een laagje tandplak op de tanden. Ophoping van de tandplak veroorzaakt ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Als een behandeling uitblijft, kan de tandplak verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit op de oppervlakte van de tanden.

Tandplak zorgt er bovendien voor dat de structuren die de tanden ondersteunen, worden beschadigd (parodontitis), zodat de tanden los komen te zitten. Gingivitis en parodontitis zijn verantwoordelijk voor een slechte adem. Daarenboven kunnen zich vanuit de infectie bacteriën verspreiden via de bloedbaan die zich vervolgens nestelen in vitale organen, zoals het hart, de lever en de nieren.

Er zijn verscheidene aanwijzingen die erop kunnen wijzen dat uw huisdier tandproblemen heeft:

  • Slechte mondgeur
  • Overmatig kwijlen
  • De aanwezigheid van geelbruin tandsteen
  • Rood, gezwollen of bloedend tandvlees
  • Pijn bij het eten
  • Krabben aan de mond
  • Moeizaam kauwen en zelfs verminderde eetlust
  • Verlies van tanden

Belangrijk is evenwel om, zelfs als uw hond geen van bovenstaande verschijnselen vertoont, het gebit regelmatig te laten controleren door de dierenarts.

 Hoe hou ik de mond van mijn hond gezond?

Geef je hond harde brokken te eten. Wij raden Hill’s VETESSENTIALS of Hill’s Prescription Diet t/d aan. Deze brokken zijn speciaal ontworpen om een bijdrage te leveren aan de gebitsverzorging van uw huisdier. Klinische tests hebben uitgewezen dat deze brokken zeer effectief zijn. In vergelijking met andere droogvoeders zijn de brokken groter en vallen niet onmiddellijk uiteen als uw hond erop bijt. In plaats daarvan dringt de tand diep in de brok door, zodat afzettingen van tandplak en andere etensresten van het tandoppervlakte worden verwijderd.

Kauwstrips zorgen voor een verminderde afzet van tandplak en tandsteen. In onze praktijk beschikken we over een aantal kauwstrips die speciaal ontworpen werden om tandplakophoping en de gevolgen ervan te voorkomen. (vb. Orozyme enzymatische kauwstrips: bevatten een enzymatisch complex dat ervoor zorgt dat de ontwikkeling van de bacteriën in de mondholte drastisch wordt verminderd en zo de ophoping van tandplak tegengaat.) Houdt er rekening mee dat kauwstrips ook caloriën bevatten. Om overgewicht te vermijden, moet de hoeveelheid voeding worden aangepast.

Dagelijks tanden poetsen is de gouden standaard voor een goede tandverzorging. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel en een smakelijke tandpasta voor honden. Begin al op jonge leeftijd met oefenen, dus alvorens er tandproblemen zijn. Oudere dieren aanvaarden het poetsen als u ze met het nodige geduld geleidelijk laat wennen. Begin met het dagelijks opheffen van de lip en het aanraken van de tanden. Als dit vlot gaat, kan u beginnen poetsen met uw vinger. Later doet u hetzelfde met een vingertandenborstel, al dan niet met tandpasta. Als dit alles vlot gaat, kan u overschakelen naar een tandenborstel.

Het reeds aanwezige tandsteen kan enkel verwijderd worden door middel van een tanddetartratie. Tijdens een detartratie of professionele gebitsreiniging wordt het tandsteen van het tandoppervlak verwijderd. Tevens worden de tanden gepolijst ten einde alle tandplak te verwijderen. Daarna zijn de tanden van je hond schoon en ruikt de mond weer fris. In ernstige gevallen zal de dierenarts adviseren om losse of beschadigde tanden te trekken.

<naar hoofdpagina honden>