Ontworming

Zowel voor de gezondheid van uw dier als voor uw eigen gezondheid is het belangrijk regelmatig te ontwormen. De meest voorkomende wormen bij honden en katten zijn spoelwormen en lintwormen. Deze wormen zijn met name gevaarlijk voor pups en kittens. Ze kunnen via de moedermelk besmet worden en pups zelfs al via de placenta, daarom moet al vroeg begonnen worden met ontwormen.

Wormen zijn veelvoorkomend en uw hond kan er op verschillende plekken gemakkelijk mee besmet raken: van bossen en parken tot uw eigen tuin. Ook via vlooien of door het eten van rauw vlees kan uw hond wormen krijgen.

Mensen kunnen ook besmet worden met spoelwormen via hun huisdier en hier ziek van worden. Naast het ontwormen is tevens hygiëne bij de omgang met huisdieren van belang, met name voor kinderen.
Typische klachten bij de hond zijn diarree, een opgezwollen buik en gewichtsverlies. Maar lang niet alle worminfecties geven zichtbare verschijnselen. Alle reden dus om uw hond regelmatig te ontwormen. Pups kan u best ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken, daarna maandelijks tot ze een half jaar zijn. Een volwassen dier kan u best vier maal per jaar ontwormen (elk seizoen).

In onze praktijk zijn er verschillende ontwormingsmiddelen voorradig. Wij adviseren u graag over het meest geschikte middel en de juiste dosering voor uw hond.

Wanneer uw hond meegaat op vakantie naar Zuid- of Oost-Europa, is preventief ontwormen voor de hartworm essentieel. Ook hierover meer info bij uw dierenarts.

<naar hoofdpagina honden>