Vaccinaties

Er bestaan twee infectieziekten waartegen het konijn kan worden beschermd door middel van een vaccinatie.

Myxomatose

Het myxomatosevirus werd in 1950 opzettelijk verspreid in Australië om het hoofd te bieden aan een ware konijnenplaag. Hetzelfde gebeurde enkele jaren later in Frankrijk en nadien heeft het virus zich over heel Europa verspreid.

Myxomatose wordt verspreid door stekende insecten, zoals vlooien, muggen of vliegen. Besmetting door direct contact met aangetaste dieren of materialen is eveneens mogelijk. De tijd tussen de besmetting en het ziek worden, bedraagt drie tot acht dagen. De eerste verschijnselen zijn zwellingen van de oogleden, de mond en de anus. Daarna vormen zich knobbels (myxomen) over het hele lichaam. Op de kop kan dit leiden tot vervormingen van de bek. Het konijn gaat snotteren en de ogen plakken dicht. Omdat het konijn niet meer kan eten en aangetast wordt door bacteriële infecties, overlijdt het dier meestal na twee weken.

Hoewel er geen behandeling bestaat tegen het virus zelf, kan u uw konijn wel preventief beschermen tegen myxomatose door vaccinatie. Na de vaccinatie verlopen besmettingen doorgaans zonder verschijnselen of veel milder en kan het konijn door goede zorg herstellen. Alleen gezonde konijnen kunnen worden gevaccineerd. De vaccinatie kan gebeuren vanaf een leeftijd van 5 weken en moet jaarlijks worden herhaald om de weerstand op peil te houden.

RHD

“Rabbit Haemorrhagic Disease” (RHD) wordt eveneens veroorzaakt door een virus. Dit virus, dat voor het eerst werd vastgesteld in 1984 bij konijnen die vanuit Duitsland naar China waren geëxporteerd, vertoonde zich het eerst in België in 1990. De ziekte heeft voor konijnen die ouder zijn dan 2 maanden altijd een dodelijke afloop. Jongere konijntjes overleven de besmetting soms. De verspreiding van de ziekte gebeurt door direct contact met wilde konijnen of indirect via insecten, uitwerpselen en/of besmet groenvoer. De ziekte kan razendsnel verlopen: de konijnen stoppen plots met eten en krijgen bloederige diarree. Snelle sterfte treedt op, meestal gepaard gaande met bloedingen uit de neus en andere lichaamsholtes.

Genezing is niet mogelijk. Vaccinatie biedt een goede bescherming tegen het virus.

Jonge konijnen kunnen vanaf de leeftijd van 5 weken worden gevaccineerd tegen RHD. De inenting wordt best jaarlijks herhaald om de bescherming op peil te houden.

<naar hoofdpagina konijnen>