<naar hoofdpagina katten>

U en uw kat hebben in de loop der jaren een hechte band opgebouwd. Uw kat maakt deel uit van het gezin. Het zal u dan wel verbazen om te horen dat wanneer uw kat zeven jaar is, zij in feite al in de seniorenfase van haar leven zit. Tijdens de laatste jaren van het leven van uw huisdier veranderen haar behoeften. Belangrijk om te onthouden is dat ouderdom geen ziekte is en niet met een slechte gezondheid hoeft gepaard te gaan. Oude katten zijn gewoon anders dan kittens. Graag geven we u enkele tips, zodat uw kat ook op gevorderde leeftijd zoveel mogelijk van het leven kan genieten.

  • Een comfortabele leefomgeving

Sommige oudere katten slapen meer dan voordien. Als je bedenkt dat oudere katten vaak stijve gewrichten hebben, is het logisch dat een lekker zachte slaapplaats de beste keuze is voor uw kat als zij ouder wordt. Ook springen wordt vaak wat lastiger. Zorg dus dat uw kat niet te hoog moet springen om in haar mandje te geraken.

Op oudere leeftijd kunnen katten slechter gaan zien of horen. De meeste katten hebben er geen probleem mee als ze doof worden, maar praktische tips (bv. uw kat wekken met een heel voorzichtige aanraking) kunnen nuttig zijn. Vergeet ook niet dat als uw kat doof is en gewend is om onder geparkeerde auto’s of op uw oprit te gaan slapen, u extra voorzichtig moet zijn, omdat ze de naderende of startende auto’s niet langer kan horen.

  •  Een goed gebit

Gebitsproblemen zijn verreweg de meest voorkomende aandoening bij oudere katten. Daarom zal de dierenarts bij de gezondheidscontrole het gebit van uw huisdier grondig controleren. Toch kan u thuis preventief te werk gaan. Als mens zijn we gewend om tweemaal per dag onze tanden te poetsen. Dat maakt gewoon deel uit van onze dagelijkse routine. Helaas kunnen de meeste huisdieren niet rekenen op een dergelijke tandverzorging. Combineer dit gebrek aan mondhygiëne met zacht kattenvoer dat vaak aan de tanden blijft plakken en het wordt al snel duidelijk waarom zoveel katten tandproblemen krijgen.

Denk eraan dat een oudere kat niet noodzakelijk een slecht gebit moet hebben. Een tandverzorging, gecombineerd met de preventieve maatregelen, zal ervoor zorgen dat uw huisdier zonder tandpijn zijn laatste levensfase kan ingaan.

  •  Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Naarmate we ouder worden, hebben we andere voedingsstoffen nodig. Volwassen mensen eten andere dingen dan baby’s of tieners. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor uw huisdier wanneer ze ouder worden. Vreemd genoeg blijven veel mensen hun kat haar hele leven lang hetzelfde voer geven.

Katten van middelbare leeftijd komen meestal aan omdat ze minder actief worden. In dat geval is het vaak nodig over te schakelen op een minder calorierijk voer om het ideale lichaamsgewicht te behouden. Zwaarlijvigheid is immers een belangrijke risicofactor voor vele andere gezondheidsproblemen (vb. suikerziekte, gewrichtproblemen, hartfalen).

Nu uw kat zich in de seniorenfase bevindt, neemt de kans op een aantal gezondheidsproblemen toe. Houd de drankopname van uw oudere kat goed in het oog. Veel drinken en plassen kan namelijk voorkomen bij verschillende aandoeningen. Zowel bij nier- en schildklierproblemen als suikerziekte kan dit voorkomen. Het kan zijn dat u niet merkt dat uw kat meer gaat drinken, maar vaak ziet u wel dat uw kat op vreemde en/of ongewone plaatsen gaat drinken, bijvoorbeeld uit plassen op straat of terras of bij een druppelende kraan. De dierenarts kan door middel van een eenvoudige bloed- en urinetest vaststellen of uw kat één van deze ziektes heeft.

Net zoals oudere mensen vaker een bezoek brengen aan de dokter, is het aangeraden met uw ouder huisdier minstens eenmaal per jaar op controle te komen bij de dierenarts. Tenslotte komt deze jaarlijkse controle voor een kat overeen met eenmaal om de vier jaar voor een mens.

Tijdens deze jaarlijkse controle kan de dierenarts de algemene gezondheidstoestand van uw oudere kat controleren en zal klinisch gekeken worden naar een aantal aandoeningen, die op latere leeftijd kunnen voorkomen. Merkt de dierenarts de eerste symptomen van ziekten op dan zal zij/hij niet aarzelen om verder doorgedreven onderzoek (bloedname, radiologie,…) voor te stellen.

En hoewel uw kat op leeftijd is, heeft hij nog steeds zijn inentingen nodig. Het afweersysteem van uw kat kan met het verstrijken der jaren afnemen en daardoor worden de jaarlijkse inentingen steeds belangrijker.

Ook vlooien- en tekenbestrijding blijft aan de orde, parasieten houden immers geen rekening met de leeftijd van uw huisdier. Hetzelfde geldt voor een wormenbesmetting. Hoewel spoelwormen niet zo vaak voorkomen bij oudere katten, wordt een lintwormbesmetting in de praktijk wel vastgesteld bij katten in de seniorenfase.

  • Het afscheid

U kunt niet voorkomen dat uw kat ouder wordt. Regelmatige controles door uw dierenarts, goede voeding en een goede gezondheidszorg dragen er evenwel in sterke mate toe bij dat uw huisdier een lang en gezond leven kan leiden.

En toch komt die onvermijdelijke dag, waarop u afscheid moet nemen van uw huisgenoot. Ondanks al uw goede zorgen komt het moment waarop het leven een einde kent. Vele eigenaars hopen dat hun huisdier rustig inslaapt in zijn vertrouwde omgeving, maar de ervaring leert dat dit niet zo vaak voorkomt. Rekening houdend met de medische achtergrond van uw huisdier, zal de dierenarts daarom soms voorstellen om over te gaan tot euthanasie, omdat het niet langer in het belang van het dier is om het leven nog langer te rekken en omdat uw dier ook recht heeft op een waardig afscheid.

U mag zelf beslissen of u tijdens de euthanasie bij uw kat aanwezig bent of niet. We hebben er alle begrip voor indien u zou beslissen niet aanwezig te blijven. Het belangrijkste is immers dat u in herinnering houdt hoeveel mooie jaren u samen met uw kat heeft beleeft, hoe ze deel uitmaakte van uw gezinsleven, hoeveel toffe jaren jullie samen hebben beleefd, hoe u alles in het werk hebt gesteld om haar een lang en gezond leven te geven,…

Voor of na de euthanasie, zal de dierenarts u ook vragen wat er moet gebeuren met uw huisdier na het overlijden. U kan ervoor opteren de kat in de praktijk te laten, waar ze zal worden opgehaald om nadien collectief te worden gecremeerd, of u kan kiezen voor een individuele crematie. In het laatste geval zullen wij u voorzien van de nodige informatie en zullen we, indien u dit wenst, de nodige stappen ondernemen om de individuele crematie volgens uw wensen te laten verlopen.

<naar hoofdpagina katten>