Blauwe hond

blauwe hondKinderen en honden, het blijft een gevoelig onderwerp. Een op de drie gezinnen met kinderen heeft een hond. Honden vervullen een positieve rol in de gedragsontwikkeling van kinderen. Het is leuk om kinderen te zien opgroeien met een hond, maar een hond blijft een dier. Er is steeds een kans dat de hond een kind bijt.

Jaarlijks krijgen 100.000 Belgen een beet die medische verzorging eist. Kinderen zijn dubbel zo vaak het slachtoffer van bijtongevallen dan volwassenen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen het vaakst thuis en door honden die ze kennen worden gebeten. In 86% van de gevallen blijkt de beet uitgelokt te zijn door het kind zelf.

Daarom werd een programma ontwikkeld om ouders van jonge kinderen (3 tot 7 jaar) hierin te ondersteunen. Dit preventiepakket kreeg de naam “De blauwe hond”. Dit pakket bestaat uit een handleiding voor de ouders om het gedrag van de hond beter te begrijpen en een CD-ROM met een interactief spel voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Het spel gaat over Max (een blauwe hond) die samenleeft met 2 kinderen, Sara en Simon. Hiermee kan je kinderen aanleren om beter te reageren op dagelijkse situaties met een hond in huis.

De dierenartsen van dierenartsencentrum TRIGENIO en hun hiervoor speciaal opgeleide dierenartsassistenten in gedragstherapie Evi Beyé en Barbara Celis, willen meewerken om dit project te ondersteunen.

Je kan de CD-ROM in onze praktijk verkrijgen voor 10€.

Hier krijgen jullie alvast enkele nuttige tips:

  • Zorg voor een plaats in huis waar de hond zich in alle rust kan terugtrekken.
  • Leer je kinderen de hond iets te vragen in plaats van hem te willen dwingen.
  • Zorg dat er geen verwarring kan ontstaan over wat kinderspeelgoed en wat hondenspeelgoed is.
  • Leer je kinderen om de hond met rust te laten als hij in zijn hok of mand ligt.
  • Leer je kinderen accepteren dat de hond soms alleen wil spelen.
  • Toon je kinderen hoe scherp de tanden van je hond zijn en leer hen dat hondenvriendjes anders kunnen reageren dan mensenvriendjes.

blauwe hond 2

<naar hoofdpagina honden>