Overgewicht

Wat is obesitas of overgewicht en hoe ontstaat het?

Onderzoek heeft aangetoond dat 52% van de honden en 47% van de katten lijdt aan obesitas of overgewicht.

Dieren met overgewicht wegen meer dan hun normale gewicht. Wanneer uw huisdier 15% meer weegt dan zijn normale gewicht kan je van obesitas spreken en kunnen ernstige gezondheidsproblemen optreden.

Aangezien dit normale gewicht nogal kan variëren binnen een bepaald ras is het beter om de body condition score van uw dier te bepalen. Aan de hand van deze score kan bepaald worden of uw dier aan overgewicht lijdt.

Body condition

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dikwijls zal obesitas voorkomen bij gecastreerde of gesteriliseerde dieren. Door het wegvallen van de hormonale invloed bij deze dieren zal hun stofwisseling met 20% verlagen. Eigenlijk is het dus zo dat een gecastreerd of gesteriliseerd dier 20% minder eten moet krijgen.

Een andere, erg belangrijke oorzaak van obesitas is een verkeerde voeding.  In vele gevallen wordt er ook te veel voeding gegeven. Honden en katten lijken altijd honger te hebben…

Ook oudere dieren zijn gevoeliger omdat hun stofwisseling vertraagd en ze meestal ook minder beweging hebben. Oudere dieren hebben drie tot vier maal minder energie nodig dan jonge, opgroeiende dieren.

Welke gevolgen heeft obesitas?

Obesitas kan ernstige gevolgen hebben. Huisdieren met overgewicht hebben een verhoogd risico op aandoeningen zoals diabetes mellitus (suikerziekte), hart- en vaataandoeningen, pootproblemen zoals arthrose, hoge bloeddruk, huidproblemen en maag-darmproblemen.

Uit onderzoek is gebleken dat deze ziektes het leven van uw dier met twee jaar kunnen verkorten!

Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat uw dier te dik is:

  • U kunt de ribben zeer moeilijk of niet voelen
  • Er is geen taille meer te zien
  • Uw hond of kat heeft moeite met lopen
  • Uw hond of kat is lui
  • Uw hond of kat is kortademig
  • Uw hond of kat heeft een slecht humeur
  • Uw hond of kat slaapt veel

Wat kan je eraan doen?

Bij mild overgewicht volstaat het meestal om de tussendoortjes te beperken en de lichaamsbeweging op te drijven.

Bij ernstig overgewicht is een echt dieet nodig. Er zijn hiervoor verschillende dieetvoedingen op de markt. Deze voedingen bevatten een verlaagd vetgehalte en een verhoogd vezelgehalte (Hill’s R/D). Op die manier wordt er minder energie opgenomen maar blijft de hoeveelheid voeding, dankzij het vezelgehalte, normaal. Hierdoor zal uw dier geen honger lijden en is het voor u ook makkelijker om het dieet vol te houden. Natuurlijk wordt dit dieet best gecombineerd met het opdrijven van de lichaamsbeweging.

Recent is er ook een medicijn op de markt gekomen die de opname van vet uit de darm gaat verminderen alsook de eetlust gaat verminderen. In onze praktijk staan we u graag met raad en daad bij in het laten vermageren van uw geliefde huisdier.

<naar hoofdpagina honden>