Aanschaf

Konijn 1 groot

Vooraleer u een konijn aanschaft, is het nodig om na te denken wat u juist van uw nieuw huisdier verwacht. Zoekt u gewoon een leuk huisdier, dan kan u zowel bij een fokker als bij een dierenspeciaalzaak terecht. U kiest dan het dier dat u het meest aanstaat en dat kan heel goed een rasloos konijn zijn. Bent u evenwel van plan tentoonstellingen te doen, dan zal u op zoek moeten gaan naar één of meerdere konijnen, die zoveel mogelijk het ideaalbeeld van hun ras evenaren. Best legt u dan contact met fokkers op tentoonstellingen van konijnen.

Bij de aanschaf van een konijn moet u op een aantal dingen letten. Uw nieuwe huisgenoot moet kerngezond zijn. De pels moet veerkrachtig en vrij van parasieten zijn. Korstjes of kale plekken zijn uit den boze. Uitvloeiingen uit de neus of ogen zijn verdacht, evenals dieren met diarree. Het dier moet in goede conditie zijn, dit wil zeggen niet te mager, maar ook niet te dik. Controleer het gebit van het konijn dat u wilt aanschaffen: let op de stand van de snijtanden. Passen de snijtanden niet goed op elkaar, dan kunnen ze niet afslijten. De tanden zullen doorgroeien tot ze een blokkade vormen, zodat het dier niet meer kan eten.

Ten slotte speelt de leeftijd van het konijn een rol. Een konijn kan best niet te jong worden aangekocht. Deze dieren zijn zwakker en zullen eerder ziek worden, omdat ze nog te weinig weerstand hebben opgebouwd. Een konijntje mag gerust zes weken bij de moeder blijven.

<naar hoofdpagina konijnen>